Mažoji architektūra – miesto veidas

Mažoji architektūra – miesto veidas

Net ir mažiausi mūsų šalies miesteliai turėtų stengtis pritraukti kuo daugiau turistų. Tiek vietinių, tiek užsienio piliečių, kurie nori atvykti į mūsų šalį, aplankyti jos miestus bei miestelius, susipažinti su gamtos ir kultūros objektais. Miesto veidas dažniausiai prasideda nuo mažosios architektūros elementų, kurie neatsiejami nuo tvarkingos, jaukios ir tinkamai suplanuotos aplinkos. Švarus ir rūpestingai sutvarkytas miestas – akiai ir širdžiai maloni vieta, į kurią norisi sugrįžti dar ir dar kartą.

Mažosios architektūros komponentai

Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio ir koks yra miestas – kurortinis, pramoninis ir kt. – mažosios architektūros elementai dominuoja beveik visur. Dažniausiai kinta tik jų skaičius, nes norisi aptarnauti ne tik miesto gyventojus, bet ir svečius.

Didesniems miestams, pavyzdžiui, reikia tokių smulkių infrastruktūros elementų, kaip viešojo transporto stotelės ir paviljonai. Jie būtini tiek dideliems miestams, kur keleivius tarp miesto rajonų veža viešasis transportas, tiek mažesniems miesteliams ir gyvenvietėms, kur susisiekimo priemone  yra autobusai. Svarbiausia, kad viešojo transporto stotelės būtų kokybiškos, atsparios aplinkos veiksniams ir oro sąlygų poveikiui, bei patogios keleiviams, laukiantiems transporto priemonės.

Ne mažiau svarbios yra ir mažosios architektūros detalės, neatsiejamos nuo modernaus miesto įvaizdžio. Tai informaciniai stendai, kurie net ir XXI a. technologijų pasaulyje tebėra vienos svarbiausių komunikacijos sklaidą užtikrinančių priemonių, lauko šiukšliadėžės, kurios yra reikalingos  gatvėse, parkuose ir kitose vietose.

Poilsiui reikalingi lauko suolai ir suoliukai, kurie komponuojami ne tik miesto parkuose, bet ir kitose viešosiose erdvėse, pikniko stalai, net medžių kamienų apsaugos, kurios reikalingos ne tik žmonių, bet ir pačių augalų saugumui. Kadangi tiek miestų valdžia, tiek gyventojai vis dažniau stengiasi rinktis tvarų gyvenimą, nedarant žalos aplinkai, šie iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi elementai ir padeda kurti bendrumą, kuris yra svarbi miestų dalis.

Saugaus eismo produktai, dviračių laikyklos, rūkymui skirtos pastogės, tvorelės ir atitvarai taip pat prisideda prie gražesnio miesto veido, jo puoselėjimo ir ekologijos. Nors dažniausiai mažosios architektūros komponentais rūpinasi miesto valdžia, tačiau kiekvienas gyventojas taip pat gali aktyviai įsitraukti ir parodyti iniciatyvą dėl tam tikro elemento komponavimo erdvėje. Juk aplinka, kurioje norisi gyventi ir kuri traukia turistus bei plečia miestus, kuriama bendromis pastangomis.

Svarbiausia yra kokybė

Renkantis mažosios architektūros komponentus, labai svarbu kuo daugiau dėmesio skirti kokybei, nes daugelis jų būna po atviru dangumi, kiti – po pastoge, tačiau vis vien neišvengia gamtinių sąlygų poveikio. Dėl to svarbu investuoti į sertifikuotus gaminius, kurie yra patvarūs ir  funkcionalūs, todėl tarnauja ilgai.

Mažosios architektūros komponentai gali būti įvairiausių parametrų. Suoliukai parkuose ar kitose viešosiose erdvėse iš pažiūros atrodo vienodi, tačiau jie gali skirtis savo techninėmis charakteristikomis. Todėl renkantis šias mažosios architektūros detales, kaina tikrai nėra esminis aspektas, į kurį reikia atsižvelgti. Jeigu jų kaina itin žema ir gerokai skiriasi nuo rinkoje vyraujančių įkainių, yra labai didelė tikimybė, kad jie bus prastos kokybės.

Kadangi mažosios architektūros elementų pasiūla yra tokia plati ir kartais gali būti sunku teisingai pasirinkti, siūlome tartis su mūsų specialistais, kurie ne tik pasiūlys jums labiausiai tinkamus elementus ir suteiks išsamios informacijos apie tokios įrangos priežiūrą bei saugų eksploatavimą.

Gera gyventi tvarkingame, jaukiame ir rūpestingai prižiūrimame mieste. Juk tikrai nesunku taip išpuoselėti miestą, svarbiausia – pradėti.

conviale2